In Dulci Jubilo -joulukonsertti ja osallistuminen kuorofestivaaleille Liettuassa joulukuussa 2017

Rovaniemen kirkossa ma 12.12.2016 klo 19 pidetyn joulukonsertin ohjelmistossa kuultiin joulumusiikkia eri aikakausilta ja mukana oli teoksia niin renessanssin ja romantiikan ajoilta kuin ihan viime vuosikymmeniltä. Samalla ohjelmistolla Seitakuoro suuntasi kilpailumatkalle Liettuan Kaunasiin. Kilpailun joululaulukategoriasta pisteitä kertyi 85 / 100 pt, negrospirituaalikategoriasta puolestaan 88,3 /100 pt. Kukaan osallistuneista kuoroista ei saavuttanut 96 pistettä, joka olisi vaadittu ykkössijan voittoon, eli ensimmäistä sijaa ei jaettu.

Tuomariston palautteen mukaan Seitakuoron esiintyminen oli varsin ilmeikästä ja ilmaisuvoimaista, mistä kuoro saikin kunniamaininnan "Most expressive Choir". Lisäksi kiitosta saatiin kuoronjohtajan ja laulajien erinomaisesta yhteistyöstä.


Sanctus - Rytmikkäästi Pyhäinpäivänä Lapin sotilassoittokunnan kanssa

Pyhäinpäivä on ollut Seitakuorolle jo vuosikymmeniä perinteinen konserttiajankohta. Syksyllä 2016 esitettiin Martin Ellerbyn Tuomas Akvinolaisen messu kuorolle ja puhallinorkesterille, jota ei näillä leveyspiireillä ole varmasti koskaan aiemmin kuultu. Seitakuoron kanssa voimansa yhdisti Lapin sotilassoittokunta. Pyhäinpäivän konsertti Rovaniemen kirkossa oli perjantaina 4.11.2016 klo 19.00. Konsertin johti Juha Pisto.

 

Festivaalitunnelmaa Kemijärvellä

Seitakuoro pääsi vierailemaan Kemijärven Yöttömät Yöt -festivaalilla kesällä 2016, kun Seitakuoron katukonsertti kuului festivaalin ilmaisohjelmaan Taivaan tulien aukiolla. Heinäkuun alku ei hellinyt helteellä, vaan konsertti vedettiin läpi hyisessä tuulessa ja tihkusateessa. Säästä huolimatta aukiolle oli kerääntynyt muutaman kymmentä kuulijaa, joille noin puolen kuoron kokoinen iskujoukko tarjoili kesäisiä lauluja Seitakuoron ohjelmistosta sekä muutaman työväenlaulunkin. Laulut sujuivat mallikkaasti ja tunnelma oli lämmin, vaikka sormet olivatkin kohmeessa. Selvästi unohtumattoman festivaalimuiston aihetta!

Gregoriaaniset Seitakuoron miehet

Seitakuoron miesäänet oli kutsuttu mukaan rovaniemeläiselle KontraPunctum – vanhan musiikin festivaalille toukokuussa 2016. Ohjelmisto muodostui harvinaisesta suomenkielisestä gregoriaanisesta musiikista, jonka vanhimmat sävelet olivat yli 1000 vuoden takaa. Ohjelmiston oli koonnut ja miesääniä ohjannut Seitakuoron varalaulunjohtaja ja KontraPunctum-festivaalin taiteellinen johtaja Mikko Vehkaperä. Miesäänillä oli vain kuukausi aikaa ottaa melodiat ja tyyli haltuun. Oma haasteensa oli myös neuminuottikirjoituksen lukeminen. Kovan työn tuloksena saatiin kuitenkin aikaan meditatiivinen ja rauhoittava kokonaisuus, joka ilahdutti yhtenäisellä soinnillaan, vaihtelevilla kokoonpanoillaan ja hienoilla sooloillaan. Suuremmilta karikoilta vältyttiin ja konsertissa vallitsi levollinen alkukesän tunnelma. Tavoitteet saavutettiin jälleen kerran kirkkaasti.

Hurmosta vappukonsertissa

Harvoin kohoaa kuorokonsertti sellaisiin sfääreihin, kuten kävi Seitakuoron työväenlaulukonsertin vappuna 2016. Oli otettu rohkea hyppy jälleen aivan uudentyyppisen musiikkiin. Konserttiin oli koottu sekä 1900-luvun alkupuolen työväenlauluja että poliittisen laululiikkeen lauluja 1970-luvulta. Jo kappaleiden nuottien ja sovitusten hankkiminen oli oma työnsä, puhumattakaan tyyliin ja laulutekniikkaan perehtymisestä. Käytännössä laulajien piti heittäytyä täysin pidättelemättä ja unohtaa kaikki, mitä oli ikinä käsketty laulaessa muistaa. Tyyli kuitenkin löytyi ja jopa Sinikka Sokka kävi kuoroa harjoituksissa kannustamassa. Itse konsertti oli elämys. Korundi-sali oli myyty loppuun jo päiviä ennen vappuaattoa ja yleisö oli täysillä mukana tunnelmassa. Kuoro lauloi antaumuksella ja vakavalla paatoksella, ja orkesteri ja erityisesti puhaltimet viimeistelivät saundin. Rohkeat solistit löytyivät kuoron riveistä. Raikuvat väliaplodit ja -huudot ja lopulta koko yleisön seisaaltaan laulama Internationale kertoivat hurmoksesta niin yleisössä kuin lavallakin. Aina kannattaa uskaltaa ja sitten tehdään täysillä!

Verdin Requiem kajahti jälleen

Klassikkoteokset palaavat kuorojen ohjelmistoon säännöllisin väliajoin. Niinpä Seitakuorokin tarttui jälleen järkälemäiseen Giuseppe Verdin Requiemiin. Edellisen kerran teos oli esitetty yhdessä Kemin kaupunginorkesterin ja Länsi-Pohjan oratoriokuoron kanssa pääsiäisenä 2008. Nyt näiden tuttujen kumppaneiden lisäksi joukkoon liittyi espoolainen Navichorus. Kolmen kuoron, solistien ja orkesterin sointimaailman yhteensovittaminen oli luonnollisesti aluksi haasteellista, mutta muutamien intensiivisten harjoittelukertojen lopputuloksena oli vaikuttava konserttikokonaisuus. Seitakuorolaisille laulaminen yli 80-henkisessä kuorossa oli elämys. Erityisesti teoksen fortekohdissa suuri esityskoneisto pauhasi upean massiivisesti. Myös pianissimoissa päästiin herkuttelemaan syvällä saundilla. Klassikko keräsi odotetusti myös paljon yleisöä sekä Kemiin että Ouluun, joissa teos esitettiin. Varsin Onnistunut paluu suurteosten pariin siis!

Seitakuoro maahisina

Seitakuoro oli mukana yhtenä pääesiintyjänä Kansalaisfoorumin ja Rovaniemen teatterin yhteistyönä toteuttamassa fantasiateoksessa Kumiseva Hanki. Musiikkia ja teatteria yhdistävä, Seppo Paroni Paakkunaisen säveltämä ja Pirkko Arstilan käsikirjoittama fantasiateos pohjautui Lapin mytologiaan ja kertoi perinteisestä pahan ja hyvän taistelusta lentonoidan ja Akmeelin välillä. Kuorolaisille produktio oli valtavan tiivis ja työläs rutistus. Harjoitusperiodin aikana kuorolaiset olivat teatterilla joka arki-ilta useamman viikon ajan. Kuorolaiset vastasivat teoksen joukkokohtauksista ja näyttämöllepano edellytti laulajia heittäytymään vuoron perään niin maahisiksi, sudiksi, kätyreiksi kuin revontuliksikin. Ei ihan helppoa hommaa "rivikuorolaiselle", mutta lopulta saatiin toki koko hieno paketti kasaan. Kuorolaisten harmistukseksi produktio ei vetänyt suuria yleisömassoja ja viimeiset näytökset jouduttiin perumaan. Kuorolaiset saivat kuitenkin omasta osuudestaan vain kehuja ja varmasti produktio jäikin monen mieleen upeana ja ainutkertaisena elämyksenä. Kuvia produktiosta voit katsella tästä.

Uusi levy maailmalle

Seitakuoron uusin levy Kuvia pohjoisesta - Visions of the North julkaistiin levynjulkistuskonsertissa 11.9.2015. Levy sisältää modernia kuoromusiikkia pohjoisen kuulaista kesäöistä. Mukana on mm. Seitakuoron jo vuosikymmeniä esittämä – ja eräänlaiseksi nimikkoteokseksi muodostunut – Heikki Sarmannon kahdeksanosainen sarja Pohjoisia kuvia, jossa Eino Leinon upeat tekstit saavat jazzahtavan muodon Auvo Sarmannon sovituksina. Levynjulkkarit pidettiin Korundi-salin mainiossa akustiikassa ja levyn kappaleiden lisäksi tarjoiltiin paloja Seitakuoron edelliseltä levyltä sekä Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi säveltäjämestarin tuotannosta. Lämmintunnelmaisen konsertin jälkeen pidettiin cocktail-tilaisuus levyn valmistumista tukeneille 73 mesenaatille. Vuoden mittainen projekti huipentui upean levyn maailmalle saattamiseen. Yhteistyössä Alba Recordsin kanssa julkaistua levyä toi tilata Seitakuoron verkkokaupasta.

Piipahdus Murmanskissa

Kevään 2015 levytysperiodin jälkeen Seitakuoro lähti rentoutumaan ulkomaanmatkalle lähinaapuriin Pohjolan Venetsiaan eli Murmanskiin. Seitakuoro osallistui eri taiteenaloja ja kulttuuria Venäjältä, Suomesta, Norjasta ja Ruotsista yhdistävälle Barents Bird -festivaalille laulaen festivaalin avajaiskonsertissa negrospirituaaliohjelmistoaan. Konsertissa kuultiin lisäksi Barents Choir -suurkuoron eli kaikkien neljän konsertissa esiintyvän kuoron yhteisesityksinä norjalaisia, venäläisiä ja suomalaisia lauluja, mm. Sibeliuksen Finlandia. Murmanskiin on pitkä matka ja puolet reissusta kuluikin kotoisasti bussin kyydissä. Yhteiset reissut nostavat kuitenkin aina kuoron yhteishenkeä uudelle tasolle. Toki reissu oli mitä suurimmassa määrin myös kulttuurivaihtoa ja uusien kontaktien luomista. Eikä keväinen Murmansk ollut kohteena lainkaan hassumpi. Voi olla, että yhteistyötä jatketaan seuraavinakin vuosina.

Estonia in memoriam

Syksyllä 2014 tuli kuluneeksi 20 autolautta Estonian uppoamisesta Suomenlahdella. Seitakuoro halusi kunnioittaa merialueemme suurimman onnettomuuden muistoa pyhäinpäivän konsertissaan. Konsertin pääteoksena oli Jaakko Mäntyjärven tapauksen muistoksi säveltämä Canticum Calamitatis Maritimae, jonka teksti muodostuu mm. Estonian lähettämistä hätäviesteistä. Lisäksi laulettiin Eric Whitacren pysäyttävä Water Night, Urmas Sisaskin voimakas Libera me sekä pohjoismaisia kuorokoraaleja. Konsertin intensiivinen tunnelma vaikutti yleisön sekä Kemijärvellä että Rovaniemellä. Lyhyestä valmistautumisajasta huolimatta kuoro oli onnistunut hiomaan teosten yksityiskohdat kuntoon ja konsertissa tulkittiin hienoja teoksia sydäntäriistävästi. Useammankin kuulijan ajatukset kulkivat parin vuosikymmenen taa ja kyyneleet pyrkivät silmiin. Erityisen vavahduttavina oli koettu Mäntyjärven teokseen kuuluvat saarnastuolista esitetyt latinankieliset uutiset sekä kaukaisuuteen häipyvät hiljaiset rukoukset. Musiikki koskettaa niin iloissa kuin suruissakin.

Negros revisited

Syksyllä 2013 valtavan suosion saanut Seitakuoron negrosprirituaalikonsertti uusittiin yleisön pyynnöstä keväällä 2014. Maine oli kiirinyt ja toisella esittämälläkin negrot houkuttelivat Rovaniemen kirkkoon satamäärin kuulijoita. Oli mahtavaa "vetää" jälleen bändin ja solistin kanssa vauhdikasta ja tunnerikasta musiikkia vaativan pääsiäisprojektin jälkeen. Kappaleetkin olivat kypsyneet ja saaneet lisää latausta syksyn ensiesityksestä. Rovaniemen lisäksi käytiin negroilla kiertueella Jutta Annalan kotipitäjässä Torniossa sekä Oulussa Karjasillan kirkossa. Yleisöä saatiin näihin hieman vähehmmän, mutta varsinkin Oulussa olivat kuulijat täysillä mukana gospeltunnelmassa, lauloipa osa joka mukanakin. Vaikka kiertue-elämä ja kaksi alla olevaa konserttia painoivatkin jo kuorolaisten jäsenissä, sai yleisön energia ja aurinkoinen kesäilta jokaisen laulajan puristamaan itsestään sen viimeisenkin pisaran, tuloksena paras negroveto tähän saakka. Voi tosin olla, että viimeistä kertaa ei ohjelmistoa vieläkään laulettu, ideoita sen vientiin on jo ulkomaita myöten...

Marian murhe

Pääsiäisen aikaan Seitakuoro konsertoi ehkä tunnetuimman ja eniten sävelletyn pääsiäistekstin, Stabat Materin, tunnelmissa. Lukuisista versioista Seitakuoro oli valikoinut pääsisäiskonserttiinsa viiden ruotsalaisen ja tanskalaisen nykysäveltäjän vuonna 2000 yhdessä laatiman Nordic Stabat Mater -teoksen kuorolle ja sellolle. Todella modernia sävelkieltä sisältänyt teos oli kuorolaisille erittäin haastava ja erilaisia rytmejä, intervalleja, klustereita ja aksentteja hiottiin lähes uupumukseen saakka koko alkuvuosi. Lopulta teoksen hienous alkoi kuitenkin aueta ja konsertissa voitiin tarjota hienoviritteistäkin tulkintaa. Vaikka ihan kaikkiin nuotteihin ei osuttu, yleisö nautiskeli erilaisesta pääsiäismusiikista jopa silmät kiinni. Viimeisen silauksen teokseen toi Lauri Angervon upea tulkinta sellosatsista. Antaumus oli niin suuri, että sellon kieli katkesi kesken viimeisen osan riipivien staccatojen. Ammattilainen hoiti homman silti improvisoiden hienosti loppuun. Vastapainona modernille teokselle esitettiin Marc-Antoine Charpentierin Stabat Mater. Äärimmäisen yksinkertainen kappale puhdisti niin laulajien kuin kuulijoidenkin sielut. Periodisoitinten gamban ja teorbin säestys oli kuin piste iin päälle. Rovaniemen lisäksi konsertti esitettiin myös Oulussa ja tulkinta oli vähintään yhtä vahva. Sillä kertaa sellon kieli kuitenkin säästyi.

Joulutunnelmointia perinteisesti

Seitakuoron perinteisten joululaulujen konsertti syksyllä 2012 oli saanut niin myönteistä palautetta kuulijoilta, että samaa konseptia päätettiin hyödyntää myös seuraavana vuonna. Yleisöstä on aina mukava kuulla rakkaimpia, perinteisiä joululauluja hyvin esitettynä. Uusia tuttavuuksiakin mukaan toki otettiin, mutta pääosan konsertista muodostivat tuttuakin tutummat joulumelodiat. Ennen tunnelmointia Korundissa käytiin samoja lauluja esittämässä edellisenä päivänä myös Tervolassa ja Ranualla. Vaikka syksyn negroproggis oli imenyt suurimmat mehut kuorolaisista, onnistuivat kaikki konsertit mukavasti ja yleisö sai haluamansa. Huipennus koettiin Rovaniemen konsertissa, kun pikkutonttu toi lyhdyssä valoa hämärtyneeseen Korundi-saliin Jouluyö, juhlayön soidessa taustalla. Liikutuksessa oli kuorolaisillakin pitelemistä.

Spirituaalit täyttivät kirkon

Seitakuoron kautta aikain ensimmäinen gospelkonsertti keräsi Rovaniemen kirkon täyteen ilosanomasta kiinnostuneita kuuntelijoita. Negropsirituaaleista koostuva konserttiohjelma oli ollut Seitakuorolla suunnittelussa jo vuosikausia, mutta vasta vuonna 2013 uskallettiin tarttua haasteeseen. Spirituaalithan sisältävät pakahduttavan suuria tunteita, niin iloa, surua kuin tuskaakin. Lauluissa kuuluu ominaisena myös vahva usko Jumalan pelastavaan voimaan ja monesti laulut voivat päätyä jopa hengelliseen hurmokseen. Tällaiseen täysin erilaiseen laulutapaan heittäytyminen ei ole tavalliseen kamarikuoromateriaaliin tottuneelle laulajalle helppoa.

Seitakuoro oli kuitenkin päättänyt selättää haasteen ja hankki sekä äänenkäyttöön että tulkintaan apua jopa kahdelta ulkopuoliselta kouluttajalta. Konsertti laulettiin kokonaan ulkoa, jotta sekä esiintymiseen että liikehdintään saatiin tarvittavaa rentoutta. Suuri ja intensiivinen projekti sai huikean päätöksen, kun viimeistellyt kappaleet kajahtivat kirkossa. Seitakuoro heittäytyi täysillä sekä herkkiin ja hiljaisiin että voimallista paatosta sisältänäisiin kappaleisiin. Yleisö eli myös vahvasti mukana ensimmäisestä nuotista saakka keinuen, taputtaen ja laulaen välillä jopa mukana. Musiikki täytti viimeisenkin kolon kirkosta. Kokonaisuuden kruunasivat monien kuorolaisten antaumukselliset soolot, mutta ennen kaikkea pääsolistin Jutta Annalan uskomattoman sielukkaat tulkinnat ja ammattitaitoisen bändin (Vesa Norvanto, Hannu Raudaskoski, Esko Ollila) taitavat taustat. Esitys oli niin onnistunut, että ei varmastikaan jää ainoaksi. Uusintaa ehdittiin pyytää heti konsertin jälkeen jo usealta taholta ja sellainen järjestettäneen piankin.

Laululeirillä Inarissa

Seitakuoro päätti kevätkautensa 2013 leireilemällä jäidenlähdön aikaan Inarin kauniissa maisemissa. Leirillä muisteltiin ahkeraa lauluvuotta ja harjoiteltiin seuraavan syksyn negrosprirituaaliohjelmistoa. Leirin päätteeksi konsertoitiin Inarin hienossa Sajoksessa. Konserttiohjelmistossa oli lappilaista musiikkia Seitakuoron Arktisia näkyjä -levyltä sekä palasia Seitakuoron edellisvuotiselta Etelä-Suomen kiertueelta. Osansa saivat tietenkin myös vastaopitut negrosävelmät. Konsertti saikin kutsumanimen "Arctic meets America". Sajoksen akustiikka tarjosi puitteet täysipainoiselle konsertille, vaikka yleisöä ei paljon ollutkaan paikalle löytänyt. Konsertti tuskin silti oli viimeinen kerta, kun Seitakuoroa kuullaan Sajoksessa, niin lämmin tunnelma konsertista jäi.

Pääsiäiskonsertissa orkesterin kanssa

Muutaman vuoden tauon jälkeen Seitakuoro sai pääsiäisenä 2013 olla jälleen mukana suuremmassa orkesteriproduktiossa. Tällä kertaa yhteistyökumppanina oli Kemin kaupunginorkesteri ja yhteiset pääsiäiskonsertit pidettiin sekä Rovaniemellä että Kemissä. Konsertin ohjelmaan oli valittu kaksi upeaa, mutta erittäin vaativaa teosta. Toisen puolen konsertista muodosti latvialaisen Peteris Vasksin Missa sekakuorolle ja orkesterille. Teos on erittäin vahvatunnelmainen ja latautunut versio tutusta messutekstistä ja edellyttää kuorolta todella laajaa äänialaa sekä voimaa laulaa pitkiä ja intensiivisiä legatoja niin pidättyneen pienesti kuin täysin palkeinkin. Missan lisäksi konsertissa esitettiin Arvo Pärtin vaikuttava Te Deum kolmelle kuorolle, jousiorkesterille, pianolle ja ääninauhalle. Näennäisen yksinkertainen teos kätkee sisälleen lukuisia rytmimuutoksia, suuria dynamiikan vaihteluja ja tarkkaavaisuutta vaativaa äänenkuljetusta. Kuulijoille teokset tarjoilevat vahvoja pääsiäisenajan tunnelmia: kärsimystä, tuskaa ja vapautusta.

Seitakuoro oli esittänyt Te Deumin Lapin kamariorkesterin kanssa jo vuonna 2009 Hetan musiikkipäivillä, mutta teos kuultiin nyt ensimmäistä kertaa Rovaniemellä ja Kemissä. Vasksin teos taas kuultiin Suomessa vasta toista kertaa ja jopa säveltäjä itse otti yhteyttä ja kiitteli rohkeudesta. Harrastajajoukolle konsertit olivatkin kyllä suuri voimainponnistus. Kapellimestari Jukka Myllyksen vakaissa käsissä konserttien taiteellinen taso nousi kuitenkin korkeaksi ja tulkinnassakin päästiin tavoitteeseen. Konsertin jälkeen todettiin yksissä tuumin, että toimivaa yhteistyötä voidaan jatkaa tulevinakin vuosina.

Joulutunnelmaa kynttilänvalossa

Joulun aikaan monet ihmiset haluavat kuulla niitä kaikkein rakkaimpia perinteisiä joululauluja yhä uudelleen ja uudelleen. Kuorolle niiden esittäminen ei ole aina kaikkein palkitsevinta ja siksi monesti ohjelmisto kootaankin tuntemattomammista jouluteoksista. Näin saadaan myös kuorolle enemmän haastetta. Toisaalta haasteellista on laulaa myös ne kaikkiein tutuimmat loppuun saakka viimeistellysti ja joulun herkkää tunnelmaa välittäen. Seitakuoro päätti selättää kyseisen haasteen ja kokosi joulukonserttinsa 2012 lähes pelkästään perinteisistä, suomenkielisistä joululauluista. Mukana oli myös muutama harvinaisempi, mutta silti selvästi perinteinen joulun laulu. Tavoitteeseen päästiin ja sävelmät soivat puhtaan täyteläisesti ensin Kittilän ja Sodankylän kirkoissa ja kruunuksi Rovaniemen Korundissa kymmenien kynttilöiden luodessa asiaankuuluvaa atmosfääriä. Huikea konserttielämys viimeisteli korkeatasoisten konserttien vuoden. Lapin kansan ylistyksen konsertista voi lukea oheisesta linkistä.

Poismenneitten muistoksi

Pyhäinpäivän sunnuntaina muisteltiin menneitä rakkaita ja Seitakuoro oli myös koonnut konserttiinsa tuohon teemaan sopivia kappaleita. Konsertin pääteoksena oli virolaisen Arvo Pärtin kaunis Berliner Messe, josta esitettiin kuorolle ja uruille tehty versio. Haastava teos suurine intervalleineen, intensiivisine legatoineen ja laajoine äänialoineen ja voimakkuusvaihteluineen ei päästänyt kuorolaisia helpolla. Ahkera harjoittelu kuitenkin palkittiin ja esitys onnistui mainiosti ja tulkintaan saatiin helppoutta ja herkkyttä, kuten vaadittiinkin. Lopulliset hienoudet saavutettaneen sitten ensi kerralla. Ohjelmistossa oli myös Pekka Kostiaisen Autuaita ovat ne..., jossa enkelikuoro lauloi oman osansa kauniisti kirkon parvelta, sekä latvialaisen Peteris Vasksin Dona nobis pacem, jonka voima ravisutti kirkon penkkejä kuulijoineen. Kokonaisuutena konsertti oli oikein vaikuttava ei pelkästään kuulijiolle, vaan myös laulajille itselleen.

Missa borealis kajahti kahteen kertaan

Seitakuoron miehet pääsivät mukaan hienoon projektiin heti syyskauden alkajaisiksi toimiessaan solisteina Juha Piston Missa Borealiksessa Pohjan ja Lapin sotilassoittokuntien yhteiskonserteissa Rovaniemen kirkossa ja Oulun tuomiokirkossa. Samalla teos sai Pohjois-Suomen kantaesityksensä. Rytmisesti ja sävelkuluiltaan kimurantti messu herätti ensin hieman ihmetystä laulajissa, mutta lopulta kokonaisuudesta muodostui väkevä ja pohjoista voimaa ja revontulten välkettä uhkuva tulkinta. Kuulijat saivatkin nauttia miesäänten pehmeän voimakkaasta gregoriaanisesta laulusta taidokkaiden puhaltajien suoritusten lisäksi, unohtamatta tietenkään sitä arkaaista voimaa, joka isosta orkesterista väistämättä välittyy. Miehet pääsivät myös ihailemaan aitiopaikalta orkesterin takarivissä taituroivia lyömäsoittajia ja heidän valtavaa soitinarsenaaliaan. Jälleen ollaan montaa kokemusta rikkaampana. Koko konsertti on kuultavissa jälkikäteen Virtuaalikirkossa.

Musiikkitaloa valloittamassa

Seitakuoron kevätkausi 2012 huipentui Etelä-Suomen "Arktisia näkyjä" -konserttikiertueeseen. Kiertueella konsertoitiin juhlakonsertin tunnelmissa Kuopion Musiikkikeskuksen kamarimusiikkisalissa, Helsingin Musiikkitalon Camerata-salissa ja Oulun Musiikkikeskuksen Tulindbergin salissa. Mukana ohjelmistossa olivat hienot Jan Hellbergin Tunturikulkijan tunnelmia, Kullervo Karjalaisen Joikaiskaamme ja Arktisia näkyjä sekä Heikki Sarmannon koko Pohjoisia kuvia -sarja. Kiertue oli valtava panostus niin järjestelyjen, markkinoinnin kuin matkustamisen ja laulamisenkin puolesta. Lopputulos oli kuitenkin hieno ja taiteellisesti erittäin korkeatasoinen. Yleisö ei vierailla paikkakunnilla suurina massoina paikalle valitettavasti löytänyt, mutta paikalle saapuneet noin 200 kuulijaa olivat kaikki kovin vaikuttuneita pohjoisesta osaamisesta. Kuorolaisille ikimuistoisin hetki taisi olla asteleminen Helsingin Musiikkitaloon konsertoimaan. Ei niin tavallista rovaniemeläiselle harrastajakuorolle!

Vaikuttavia hetkiä pääsiäiskonsertissa

Seitakuoron kevään 2012 päääsiäiskonsertti ei ollut ihan tavanomaisimmasta ja perinteisimmästä päästä, sillä tällä kertaa konserttiohjelma oli koottu pelkästään modernista kuoromusiikista. Mukana oli mm. virolaisen Arvo Pärtin maailmallakin erittäin tunnettu Magnificat sekä Einojuhani Rautavaaran haasteellinen Credo. Pääteoksena oli kuitenkin norjalaisen Egil Hovlandin neljäosainen teos Agnus Dei sekakuorolle ja fagotille. Fagotin varressa taituroi Lapin kamariorkesteristakin tuttu Antal Mojzer. Konserttiohjelmiston viimeisteli Jan Welmersin säveltämä Litanie urkuri Silja Veteläisen tulkitsemana.

Konsertti onnistui erinomaisesti ja yleisön omin sanoin kokonaisuus oli ollut yhdellä sanalla vakuuttava. Pärtin Magnificatin pehmyt kudos, lempeät dissonanssit ja ajaton rytmi johtivat meditatiiviseen tilaan. Rautavaaran Credo oli tyystin erilainen, väkevä, mutta silti valoisa esitys uskontunnustuksesta. Uutena tuttavuutena myös Agnus Dei viehätti erityisesti yleisöä. Monipolviset sävelkulut, suuret dynamiikan vaihtelut ja erittäin laaja ääniala loivat tunnelmaa musiikin rajattomuudesta. Kuorolaiset fililistelivät taitavasti ja yleisö sai nauttia täysipainoisesta musiikista. Urkuteos tosin tuntui puolestaan jakavan mieliä suurine pahuineen ja jatkuvine toistoineen, mutta täydensi musiikillisesti sävelkielellään hienosti kuoroteoksia. Kokonaisuus olikin erittäin onnistunut  ja nosti Seitakuoron jälleen uudelle tasolle.

Joulun valoa

Juhlavuonna ei joulukonserttiakaan järjestetty ihan tavallisen kaavan mukaan, vaan konserttiohjelma koottiin "LUX" (valo) -teeman ympärille lähinnä haastavista ajankohtaan sopivista kuoroteoksista. Konsertti myös siirrettiin kirkosta paremmin musiikkiin sopivaan Korundiin. Mukana oli mm. Eric Whitacren upea Lux Aurumque, jonka Seitakuoro esitti levittäytyneenä ympäri täysin pimeää Korundi-salia Kadrin johtaessa kappaletta lavalta yksinäisessä valokeilassa. Vaikuttava kokemus sekä laulajille että kuulijoille! Konsertin hienoimpiin esityksiin kuului myös Poulencin vaativa joululaulusarja, Morten Lauridsenin eteerinen O magnum mysterium sekä Jonathan Rathbonen erilaiset sovitukset Jouluyö, juhlayöstä sekä Coventry Carolista.

Korundi ei ehkä ollut kaikkein jouluisin paikka laulaa joululauluja, vaikka toki sopiva tälle juhlavalle musiikille. Muutamat perinteiset joululaulut tuntuivat kuitenkin hassuilta konserttisalissa. Kriitikko ei myöskään tykännyt siitä, että armoton akustiikka paljasti turhan tarkasti jokaisen pienenkin virheen, mikä söi tehoa kokonaisosaamiselta. Konsertti onnistui silti vallan hyvin ja yleisö piti taas kovasti kuulemastaan. Tähän oli hyvä päättää työntäyteinen vuosi ja suunnata kohti uusia, kovempia haasteita.

Juhlatunnelmaa Korundissa

Seitakuoron 50-vuotisjuhlavuosi huipentui syksyn konserteissa Kemissä ja Rovaniemellä lokakuussa 2011. Kemiin kuoron perustamispaikkaan Karihaaran koululle ei löytänyt monikaan kuulija, mutta sen sijaan Rovaniemellä Korundissa pidetty juhlakonsertti keräsi salin täyteen Seitakuoron kannattajia. Juhlatunnelma olikin käsinkosketeltava kuoron päästessä ensimmäistä kertaa testaamaan uuden konserttisalin hienon akustiikan. Konserttiohjelma oli mietitty huolella ja se koostui kolmesta isommasta teoksesta: juhlavuoden tilausteoksesta eli Jan Hellbergin Tunturikulkijan tunnelmia -sarjasta, Kullervo Karjalaisen Arktisia näkyjä -sarjasta sekä Heikki Sarmannon Pohjoisia kuvia -sarjasta. Mausteena kuultiin Ivan Hrušovskýn Rytmus. Konsertti sujui upeasti ja kiitoksia onkin sen jälkeen kerätty yleisöltä laidasta laitaan.

Konsertissa julkaistiin myös Seitakuoron uusi levy. Levyn ohjelmisto koostuu pääasiassa Seitakuorolle sävelletyistä kappaleista, jotka kaikki liittyvät tavallaan Lappiin ja Lapissa elämiseen. Levyltä löytyvät mm. Karjalaisen Arktisia näkyjä sekä Jan Hellbergin Tunturikulkijan tunnelmia. Levylle on taltioitu maailman ensilevytyksenä myös Jukka Kankaisen Lauluja Lapista -sarja. Levy nauhoitettiin Rovaniemen kirkossa helmi- ja toukokuussa. Levyn äänittäjänä ja tuottajana toimivat kuoromusiikin taltioinnilla mainetta niittäneet Enno ja Viive Mäemets. Levy julkaistiin yhteistyössä Alba-levy-yhtiön kanssa.

Seitakuoro kävi Krakovassa

Seitakuoro matkasi 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi testaamaan kuorokuntoaan kansainväliseen kilpailuun. Tällä kertaa suuntana oli Puola ja siellä järjestettävät Krakovan kansainväliset kuorofestivaalit. Seitakuoro kilpaili kahdessa kategoriassa kahdella eri ohjelmistolla. Kilpailukappaleiksi oli valittu vaativaa kuoromusiikkia niin eri maista kuin myös eri aikakausilta. Kuorolla oli kilpailujen lisäksi myös runsaasti muita esiintymisiä ja konsertteja matkan aikana. Ennen matkaa esitettiin kilpailuohjelmistot matkaanlähtökonsertissa Rovaniemen taidemuseolla. Salintäyteinen yleisö totesi kuoron olevan iskukunnossa ja toivotti hyvää matkaa ja menestystä kuorolle.

Festivaalin taso oli todella korkea ja parhammisto kilpailuun hyväksytyistä 30 kuorosta lähenteli tasoltaan jo ammattilaiskuoroja. Seitakuoro onnistui omissa kilpailusuorituksissaan mainiosti, mutta tällä kertaa mitalisijat jäivät niukasti hyppysten ulottumattomiin. Kilpailu oli äärimmäisen tiukkaa ja kilpailun tuomaristo halusikin antaa juuri mitaleilta pudonneelle Seitakuorolle erikoiskunniamaininnan suorituksestaan sekakuorojen kategoriassa. Voittajakuorot löytyivät molemmissa kategorioissa Ruotsista.

Seitakuorolaisia mukana Faurén Requiemissä

Pääsiäisen aikaan 2011 noin puolet seitakuorolaisista pääsi mukaan Gabriel Faurén Requiemin esitykseen, kun Kemin kaupunginorkesteri ja Länsi-Pohjan oratoriokuoro esittivät teoksen perinteisessä pääsiäisonsertissaan ja pyysivät Seitakuoroa kanssaan musisoimaan.  Seitakuoro esitti saman teoksen Rovaniemellä vuonna 2005, joten pystymetsästä ei tarvinnut esitykseen lähteä. Yhteistyö kemiläisten kanssa oli myös tuttua, sillä pääsiäisenä 2008 esitettiin yhdessä Giuseppe Verdin Requiem sekä Kemin että Rovaniemen kirkoissa. Yhteistyö sujui tällä kertaakin kitkatta ja yhteinen sävel löytyi helposti heti ensimmäisestä harjoituksesta lähtien. Monisatapäinen yleisö saikin kuultavakseen varsin nautittavan version Faurén kauniista sielunmessusta. Solisteina taituroivat sopraano Mari Palo ja baritoni Hannu Niemelä.

Juhlavuosi käyntiin onnistuneesti

Seitakuoron 50-juhlavuosi käynnistyi näyttävästi juhlavuoden avauskonsertilla, jossa esitettiin kuoron rakkaimpia lauluja vuosien varrelta. Mukana oli musiikillisia paloja koko kuoron 50-vuotisen historian varrelta, mm. menevä Maantieteellinen fuuga, iki-ihana Lapin tytön laulu sekä kansainvälisillä areenoillakin huomiota herättänyt Kaipaava. Konsertissa julkistettiin myös Seitakuoron 50-vuotishistoriikki. Laulujen välissä kuultiin muisteloita vuosien varrelta historiikin otteiden myötä. Konsertti meni mainiosti ja salintäyteinen yleisö sai nauttia vaihtelevasta ja tasokkaasta musiikista. Konsertin jälkeen järjestetiin karonkka, johon Seitakuoro oli kutsunut mukaan kaikki entiset laulajansa. Vanhoja seitakuorolaisia ilmoittautuikin mukaan noin 40. Seitakuorolaisuus istuu syvässä, ilta oli täynnä mukavaa ohjelmaa eri vuosikymmeninä kuorossa vaikuttaneilta. Musiikki yhdistää. Vaikka edellisestä tapaamisesta oli voinut vierähtää vuosikymmenkin, oli kuin vanhat kaverit olisi nähnyt viimeksi eilen.

Sekakuoromusiikin helmiä UNICEFin hyväksi

Keväällä 2010 Seitakuoro tarttui perinteistäkin perinteikkääseempään kuorokirjallisuuteen, nimittäin suomalaiseen kansallisromantiikkaan. Seitakuoron "Helmet"-kevätkonserttiin oli koottu näitä kuoroaarteiston tutuimpia ja rakastetuimpia kappaleita pääasiassa kyseisen aikakauden suurimmilta säveltäjiltä Sibeliukselta, Madetojalta, Kuulalta ja Fougstedtilta. Paikkansa konsertissa saivat mm. Rakastava-sarja, Onnelliset, Auringon noustessa ja Kesäinen sarja. Mukana oli myös suomalaisen kuoromusiikin grand old manin Heikki Klemetin sävellyksiä. Konsertti sai arvoisensa esitysympäristön Rovaniemen upeassa Arktikumissa. Konsertti oli osa Rovaniemen UNICEF-vuoden tapahtumia ja konserttitulot lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Sama konsertti esitettiin myös Tervolassa ja vielä elokuussa myös sykähdyttävässä ympäristössä Luosto Classic -festivaalilla sekä Ahvenlammen rannalla että osin myös Ukko-Luoston konserttilavalla. Rovaniemellä sade ja Luostolla tuuli tosin meinasivat tehdä tepposet, mutta toisaalta siitähän kansallisromantiikassa on osin kysekin; kauniit sävelet soljuvat yli vetten ja varvikoin.

Hiljaisen viikon Requiem

Kevään 2010 Requiem-projektiksi Seitakuoro oli valinnut viime vuosisadalla eläneen ranskalaisen Maurice Duruflén Requiemiin. Duruflén tulkinta sielunmessusta lienee sävellyksenä sieltä lempeimmästä päästä, vaikka suuriakin tunteita teoksessa väläytellään. Pääasiassa säveltäjä lienee kuitenkin halunnut painottaa sielunmessussaan mieluummin kuoleman jälkeistä sielujen paratiisia kuin kiirastulta. Seitakuoro halusi korostaa tuota herkkää tunnelmaa pienellä orkestraatiolla. Teoksen säestyksenä olikin urkujen lisäksi vain jousikvintetti. Soolo-osissa lauloivat entiset Seitakuorolaiset Sirpa Kurra Haapavedeltä ja Mikko Ahvenjärvi Rovaniemeltä. Konsertissa kuultiin myös vaikuttava Dona nobis pacem -teos liettualaiselta nykysäveltäjä Peteris Vasksilta. Konsertti onnistui upeasti ja yleisö piti kappaleista todella paljon. Ehkä niitä esitetään vielä uudestaankin!

Joulun riemua ja hiljaisuutta

Seitakuoro hemmotteli kuulijoitaan jouluna 2009 peräti kahdella joulukonserttiohjelmistolla. Ensimmäisessä joulukonsertissa keskityttiin iloitsemaan joulun suuresta ihmeestä, vastasyntyneestä Jeesuksesta. Konserttiohjelmassa oli monia riemukkaita ja upeita joululauluja 1500-2000-luvuilta. Ohjelmaan oli valittu vaativampaa kuorolle sävellettyä joulumusiikkia niin, että niissä kaikissa kerrottiin Jeesuksen syntymishetken tapahtumista. Konsertissa kuultiin mm. Francis Poulencin Quatre motets pour le temps de Noël (neljä motettia joulun ajalle), Morten Lauridsenin O magnum mysterium sekä Hugo Distlerin sovittama Es ist ein Ros entsprungen. Perinteisempää puolta edustivat Händelin Messiaksen riemukas avauskuoro And the glory of the Lord shall be revealed ja Bachin Jesus bleibet meine Freude. Ohjelmisto oli todella vaativa, mutta kokonaisuutena erittäin hieno ja eheä. Lähes täysi kirkollinen yleisöä sai nauttia tällä kertaa hieman erilaisesta joulumelodioinnista. Toinen joulukonsertti pidettiin Tavivaaran kappalissa ja illan tarkoituksena oli hiljentyä joulun rauhaan tuttujen suomalaisten joululaulujen myötä. Konsertti onnistui hienosti ja tunnelma oli todellakin tiivis ja herkkä, juuri kuten jouluyöhön kuuluukin.

Kaksi kultamitalia Festival of Songs -tapahtumasta Tšekistä

Seitakuoro osallistui 3.–7.6.2009 Olomoucissa, Tšekin tasavallassa Festival of Songs -festivaalien kuorokilpailuissa kahteen kilpailukategoriaan. Mundi Cantant Superior -kilpailun kamarikuorojen sarjassa kuoro esitti pakollisen teoksen lisäksi virolaista ja suomalaista uutta musiikkia ja Mundi Cantant -kilpailun kansanmusiikkikategoriassa sekä tuoreita että perinteisempiä sovituksia suomalaisista kansanlauluista sekä Kalevalaan ja Kantelettareen pohjautuvia uusia sävellyksiä.

Seitakuoro menestyi Tšekin kilpailuissa erinomaisesti: kotiintuomisiksi saatiin kaksi kultamitalia. Mundi Cantant Superior -kilpailusta tuomaristo antoi 93 pistettä ja Mundi Cantant -kilpailun kansanlauluesitys arvioitiin jopa 96 pisteen arvoiseksi. Menestyksen myötä avautui paikka myös festivaalin finaaliin, jossa sijoituimme koko festivaalin viiden parhaan joukkoon. Finaalin voitto meni tällä kertaa Sloveniaan.

Festival of Songs -kuorotapahtuma järjestettiin vuonna 2009 jo 37. kerran ja siihen osallistui 117 kuoroa 12 eri maasta. Laulajia festivaaleilla oli yli 3600.

Seitakuoro 40-vuotiailla Hetan musiikkipäivillä pääsiäisenä 2009

Seitakuoro osallistui pääsiäisenä 2009 Hetan musiikkipäiville neljän konsertin voimin. Musiikkipäivät käynnistyivät palmusunnuntaina Rovaniemen kirkossa, jossa kuoro esitti hartaita pääsiäisajan teoksia, joista osa on tullut tutuksi yleisölle aiemmilta vuosilta. Pitkäperjantaina Seitakuoro esitti Arvo Pärtin teoksen Te Deum Lapin kamariorkesterin kanssa ja festivaalin taiteellisen johtajan, Ari Angervon johdolla. Lauantaina kuoro toi iloisempaa suomalaista kuoromusiikkia tunturiin Pyhäkeron kämpälle yhdessä enontekiöläisen Tunturilaulajat –kuoron kanssa. Tämä sopikin erinomaisesti 40-vuotisjuhlavuoden teemaan ”ihminen ja luonto”. Pääsiäissunnuntaina, paluumatkalla Rovaniemelle, Seitakuoro esitti pääsiäissäveliä myös Jällivaaran kirkossa.

Hetan musiikkijuhlille osallistumisella on pitkät perinteet, olihan Seitakuorolla ja kuoron silloisella johtajalla, kemiläisellä Mauno Astalalla, merkittävä vaikutus festivaalin perustamiseen vuonna 1969.

Jouluisia sävelmiä Lapin kamariorkesterin kanssa

Vuonna 2008 Seitakuoro yhdisti jälleen voimansa Lapin kamariorkesterin kanssa, ja yhteinen joulukonsertti esitettiin Rovaniemen kirkossa 10.12.2008. Konsertin ohjelmaan kuului joulumusiikkia Dietrich Buxtehudelta, Wolfgang Amadeus Mozartilta ja Erkki Melartinilta. Konsertin johtamisesta vastasivat Rovaniemen musiikkivaikuttajakaksikko Kadri ja Lasse Joamets. Konsertissa kuultiin myös Suomen kantaesitys virolaisen Tõnu Kõrvitsin teoksesta Kreegi vihik. Kantaesitys huomattiin myös Viron mediassa ja myös säveltäjä oli esitykseemme varsin tyytyväinen.

Sielunmessut pyhäinpäivänä 2008 Perämeren kaarella

Seitakuoron pyhäinpäivän ja pääsiäisen Requiem-konsertit saivat jatkoa vuonna 2008. Jo aikaisemmin Rovaniemellä esitetty Marc-Antoine Charpentierin Messe des Morts (kuolleiden messu) esitettiin pyhäinpäivänä Alatornion kirkossa ja Keminmaan kirkossa. Mukana konserteissa on Länsi-Pohjan jousikvartetti, joka esitti lisäksi Joseph Haydnin klassikkoteoksen Die sieben letzten Worte Jesu Christi (suom. Vapahtajamme seitsemän viimeistä sanaa ristillä, tunnetaan myös nimellä Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä). Urkurina konserteissa toimi Tauno Savioja.

Paluu juurille!

Kevättä 2008 varten Seitakuoro harjoitteli täysin uuden ohjelmiston. Konsertin teemaksi otettiin "JUURET", mikä tarkoitti palaamista niin Seitakuoron, lappilaisuuden, kuin suomalaisuudenkin juurille. Konsertin ohjelmistoon oli koottu hienoimpia lauluja Seitakuron alkutapaleelta. Useimmat noista kappaleista ovat lappilaisten säveltäjien hengentuotosta ja sävelletty nimenomaan Seitauorolle. Mukaan poimittiin myös mm. joikuperinteestä ideoita ammentavia lauluja. Konsertin toinen puolisko koostui suomalaisesta kansanperinteestä, useimmiten Kalevalasta tai Kantelettaresta innoituksensa saaneista kappaleista. Itse sävellykset olivat uusia, mutta henki vanhaa.

Konserttiohjelmisto vaati erilaista lähestymistapaa lauluihin kuin esimerkiksi perinteinen kirkkokuoromateriaali. Niinpä konserttiohjelma opeteltiin kokonaan ulkoa. Kuorolaiset myös pukeutuivat konsertin teeman mukaisesti. Laulut esitettiin erilaisissa kokoonpanoissa ja suurin osa suoraan yleisölle, ilman johtajaa. Intensiivinen konsertti- ja kuuntelukokonaisuus saikin ansaitusti huomiota. Konserttiohelma esitettiin keväällä 2008 Kemissä ja Rovaniemellä sekä syksyllä 2008 Pyhätunturin mahtavassa Aittakurussa. Ohjelmisto pidettäneen Seitakuoron varastossa jatkossakin ja sitä voidaan käydä esittämässä varmasti muillakin paikkakunnilla.

Verdin Requiem kajahti hienosti

Seitakuorolle tarjoutui keväällä 2008 hieno mahdollisuus osallistua suurprojektiin, jonka tarkoituksena oli harjoitella ja esittää upea ja legendaarinen Verdin Requiem yhdistämällä Kemin ja Rovaniemen harrastajavoimat. Monien harjoitustuntien ja -leirien jälkeen juhlallinen teos esitettiin hiljaisella viikolla niin Kemissä kuin Rovaniemelläkin lähes täysille kirkoille. Produktiossa runkona toimivat Kemin kaupunginorkesteri ja Kemin oratoriokuoro. Solisteina esiintyivät Tiina Vahevaara, sopraano, Sari Hourula, metzzosopraano, Aki Alamikkotervo, tenori ja Petri Antikainen, basso. Haasteellinen teos, mutta upea elämys - kuulijoiden mukaan myös yleisölle!

Joulukonserttien tunnelma kosketti

Seitakuoro konsertoi ahkerasti joulun alla 2007. Uusi joululevy julkaistiin 1.12.2007 ja samaa joulun sanomaa haluttiin levittää mahdollisimman monille korville niin Rovaniemellä kuin samana jouluna Sallassakin. Yleisöä saapui kaikista eniten TeliaSoneran ja Pohjolan osuuspankin tilaamaan joulukonserttiin, kiitos yhteistyökumppaneille siitä! Konsertteihin oli koottuu lauluja uudelta levyltä, mutta myös muita lämminhenkisiä joululauluja, olihan konsertin teemana kerääntyä laulamaan vastasyntyneelle Jeesukselle seimen luo. Konsertit onnistuivat hienosti ja pimenevässä kirkossa saattoi itsekin miettiä joulun sanomaa. Erääseen konserttiin oli sattunut kuulijoiksi puolalainen tv-kuvausryhmä. He ihmettelivät, miten täällä kaukana pohjoisessa joku kuoro voi laulaa rakkaan puolalaisen joulaulun paremmin kuin mitä he olivat koskaan kuulleet Puolassa. Laulumme lienee kuulunut myös Puolan tv:ssä lähempänä joulua.

Seitakuoro menestyi erinomaisesti Porissa

Seitakuoro osallistui yhdessä 6000 muun laulajan ja soittajan kanssa kesäkuussa 2007 Porissa pidetyille Sulasolin Laulu- ja soittojuhlille kesäkuun alussa. Laulujuhlien yhteydessä pidetyssä kuorokatselmuksessa Seitakuoro uusi viiden vuoden takaisen menestyksensä ja sijoittui I kategoriaan kuuden muun kuoron kanssa. Yhteensä katselmukseen osallistui 27 suomalaista ja virolaista kuoroa. Seitakuoroa kiiteltiin erityisesti hyvästä soinnista ja tunnelmasta. Seitakuoro sai ihastuksen huokauksia ja valtavat aplodit myös Porin Laulu-Miesten talolla pidetyn yhteiskonsertin esiintymisensä jälkeen. Laulu- ja soittojuhlat huipentuivat kuitenkin pääjuhlaan, jossa koko 6000-päinen laulajajoukko pääsi lavalle (eli Kirjurinluodon areenalle) yhtä aikaa ja kajautti ilmoille mm. Sibeliuksen iki-ihanan Finlandian.

Joulun sanomaa monikansallisesti

Joulukonserttiin oli jälleen koottu joululauluja lukuisista Euroopan maista. Tällä kertaa kansainvälisyyteen oli kuitenkin panostettu ihan tosissaan: kaikki laulut esitettiin alkuperäiskielellä. Yhteensä laulajat ja kuulijat saivatkin taipua kahdeksan kielen koukeroihin: suomi, ruotsi, ranska, saksa, englanti, viro, espanja ja tanska. Laulujen välissä luettiin jouluevankeliumia kyseisillä kielillä. Toki suurin osa yleisöstä oli suomalaisia, mutta onneksi musiikki on universaali kieli ja joulun sanoman voi ymmärtää ilman sanojen tuntemistakin. Jouluevankeliumistakin pidettiin: erään kuulijan mukaan nekin olivat kuin musiikkia. Seitakuoro levyttää kansainvälisen joululevyn alkuvuodesta 2007 ja levy julkistetaan ensi joulukuun alussa, joten kansainvälisyydestä voidaan nauttia jatkossakin.

Pyhäinpäivänä jälleen Requiem

Edellisen vuoden Requiem-konsertti oli niin suuri menestys, että pyhäinpäivän konsertista päätettiin ottaa Seitakuoroon perinne. Syksyllä 2006 ohjelmistoon valittiin ranskalaisen Marc-Antoine Charpentierin Requiem (Messe des morts). Barokkiajan teos eroaa suuresti tunnetuimmista, myöhemmin sävelletyistä suurista sielunmessuista, mutta monipuolisine laulajakokoonpanoineen ja herkullisine trilleineen vaikuttavuutta tästäkin kappaleesta toki löytyy. Ranskalaisen koristeellisuuden rinnalle oli valittu saksalaisen Heinrich Schützin rytmisesti jämäköitä motetteja sekä Thomas Tallisin renessanssiajan musiikkia. Pakkasesta huolimatta kuulijoita oli kirkossa taas reilusti ja konserttikokemus tuntui lämmittävän monen mielen. Ensi vuonna taas uudestaan...

Seitakuorolla onnistunut kevätkausi

Seitakuoron konserttitahti jatkui kiivaana myös keväällä, kun ohjelmassa oli sekä pääsiäiskonsertti että kevätkonsertti. Pääsiäiskonsertti oli koottu pääsiäisen ajan kuoroteoksista keskiajalta tähän päivään. Mukana oli mm. Thomas Tallisin ja Arvo Pärtin musiikkia. Konsertti onnistui hyvin niin tunnelmaltaan kuin laulujenkin puolesta. Hyvän musiikin ääressä on hiljentyä pääsiäisen sanomaan.

Kausi jatkui kuitenkin vielä kevätkonsertin ja Viron-matkan merkeissä. Kevätkonsertti pidettiin taidemuseolla yhdessä loistavien viulistien Lasse Joametsin ja Kaarel Veenren kanssa. Konsertin jälkeen suunnattiin pitkään suunnitellulle ulkomaanmatkalle etelänaapuri Viroon. Seitakuoro konsertoi Tartossa niin kevyellä kuin hengelliselläkin ohjelmistolla ja keräsi ihasteluja yleisöltä. Jymymenestys oli kuitenkin Pärnun kansainvälinen kansanlaulukilpailu, josta Seitakuorolle heltisi kultainen diplomi ja toinen sija rennon vapautuneesti lauletun kilpailuohjelmiston ansiosta. Kilpailun voitto tuli muuten kuitenkin Suomeen, sillä kilpailun toinen suomalaiskuoro Sympaatti vei Grand Prix'n neljän pisteen erolla Seitakuoroon. Ulkomaille suunnataan varmaan pian uudestaan, sen verran täydellisestä reissusta innostuttiin.

Joulukonsertissa tamburiinin helkettä

Seitakuoron joulukonserttiin oli jouluna 2005 koottu joululauluja eri maista ja kulttuureista. Ne toivatkin hienosti esille sen, miten eri tavoin joulun sanomasta voidaan laulaa. Vanhat keskiaikaiset sävelmät olivat riemukkaita, osa uudemmista herkkiä kehtolauluja. Espanjalaiset laulut olivat vauhdikkaita ja niissä oli jopa tamburiini säestyksenä. Perinteisesti päätimme kuitenkin konserttimme kaikkien tuntemiin tuttuihin joululauluihin Jouluyö, juhlayö sekä Maa on niin kaunis. Joulu onkin ilon, mutta myös rauhoittumisen juhla.

Requiem houkutteli kirkon täyteen kuulijoita

Seitakuoro esitti pyhäinpäivänä 2005 Gabriel Faurén Requiemin Rovaniemen kirkossa. Soitinyhtye oli koottu Lapin kamariorkesterin muusikoista, solisteina toimivat sopraano Virve Karén ja baritoni Arto Perkiö. Rovaniemellä harvoin kuultu teos veti Rovaniemen kirkon täyteen yleisöä, jotka nauttivat rauhoittavasta musiikista täysin siemauksin

Seitakuoro esitti teoksesta vuodelta 1893 olevan ns. kamariversion, joka on tarkoitettu pienelle kuorolle ja soitinyhtyeelle. Näin teoksen intiimiys ja rukouksenomaisuus saatiin säilytettyä Faurén alkuperäisen idean mukaisesti. Requiemin lisäksi konsertissa kuultiin saman säveltäjän Cantique de Jean Racine, joka myös henkii lämpöä ja rauhaa. Konsertti onnistui loistavaksi ja toivottiinpa jopa pyhäinpäivän konsertti otettavan perinteeksi Rovaniemellä.

Kantaesityksiä ja muuta uutta musiikkia

Seitakuoron kevätkonsertissa 29.5.2005 kuultiin kaksi kantaesitystä. Jukka Kankaisen laulusarja Lauluja Lapista kuultiin ensimmäistä kertaa suomessa. Esa Tikkalan sävellys Hiljainen maa puolestaan sai kantaesityksensä sekakuoromuodossaan. Kai Niemisen laulusarja Unen maasta... soi Suomessa nyt vasta toista kertaa. Kaikki kolme säveltäjää olivat toivoneet nimenomaan Seitakuoron esittävän kappaleensa, mikä tietysti lämmitti erityisesti kuorolaisten mieliä.

Muu konserttiohjelmakin koostui uudesta suomalaisesta kuoromusiikista. Mukana oli teoksia Pekka Kostiaiselta, Jaakko Mäntyjärveltä ja Heikki Sarmannolta. Konsertille tarjosi arvoisensa puitteet Rovaniemen taidemuseo, jossa oli juuri meneillään Reidar Särestöniemen upeiden töiden näyttely.