Sadan vuoden säveliä

Myös Seitakuoro osallistui Suomi100-juhlintaan omalla teemakonsertillaan, johon oli koottu suomalaista kuoromusiikkia Suomen itsenäisyyden ajalta. Seitakuoro esitti itsenäisyyden jokaiselta vuosikymmeneltä kappaleen tai teoksen, joka on omalla tavallaan vienyt kuoromusiikin – tai Seitakuoron – kehitystä eteenpäin. Mukana oli mm. Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan ja Leevin Madetojan merkkiteoksia, Nils-Eric Fougstedtin, Kullervo Karjalaisen ja Einojuhani Rautavaaran sävellyksiä sekä uudempina esim. Jukka Kankaisen, Pekka Kostiaisen ja Jaakko Mäntyjärven teoksia. Vaativa ohjelmisto harjoiteltiin pika-ajassa, sillä juhlakonsertti oli jo lokakuun viimeisenä päivänä. Rosot saatiin kuitenkin karsittua ja Korundi-salissa voitiin korokkeille nousta luottavaisin mielin. Haastava, kamarikuorolle sävelletty materiaali on tietysti myös Seitakuoron ominta, ja sen saattoikin nähdä kuorolaisten katseista. Korkeatasoinen ohjelmisto sai ansaitsemansa esityksen.

Kansallispuistossa kajahti

Metsähallitus järjesti Satavuotiaan Suomen sekä Suomen Luonnon päivän kunniaksi jokaiseen kansallispuistoon kuorokonsertin lauantaina 26.8.2017. "Kansallispuistossa kajahtaa" -projekti kokosi Pyhätunturin kansallispuistoon yli 200 laulajaa Rovaniemen, Sodankylän, Kemijärven, Sallan, Savukosken ja Ranuan kuoroista. Lappi- ja luontopainotteisen ohjelmiston oli koonnut Seitakuoron oma johtaja Kadri Joamets. Päivästä tulikin mieleenpainuva retki upeaan tunturimaisemaan. Osa kuoroista esiintyi jo päivällä luontokeskus Naavassa, kun osa nautti Luoston atmosfääristä joko alhaalla Ahvenlammella, osa tunturin huipulla. Surkeasta ennusteesta huolimatta sää helli vierailijoita. Iltapäivällä kokoontui koko konkkaronkka Ukko-Luoston lavalle harjoituksiin ja osasina harjoiteltu spektaakkeli otti pikku hiljaa muotonsa. Monisatapäinen yleisö tuli seuraamaan lopputulosta, samoin Suomen luontoon kuuluva sade, joka ei hellittänyt koko konsertin aikana. Elämys oli sekin, vain ropinaa ja kaunista laulua. Iltakaronkka huipensi tutusti juhlapäivän.

Uusintavierailulla festivaaleilla

Onkohan Kemijäreven Yöttömät Yöt -festivaalista myös tulossa jo Seitakuorolle perinne? Ainakin hyvään alkuun päästiin, kun festivaalilla vierailtiin jo toisen kerran kesällä 2017. Ilmainen katukonsertti Taivaan tulien aukiolla veti tällä kertaa runsaasti yleisöä. Syynä saattoi toki olla sekin, että edellisvuoden tihkusateen sijaan osallistujia helli aurinkoinen kesäsää. Tänä vuonna näpit eivät jäätyneet, vaan kansallisromantiikka, Lappi-aiheisia lauluja ja työväenlauluja yhdistelevä ohjelmisto vedettiin läpi silmiä siristellen. Varalaulunjohtaja Mikko jutteli yleisölle mukavia ja puheenjohtajan sanoin "piiskasi kuorosta kaiken irti". Kiva keikka ja vielä muikkuja mahantäytteeksi. Ei huono.

Suurkuoron voimaa Requiemissa

Seitakuoro pääsi vuoden sisään jo toisen kerran "lauteille" Lapin sotilassoittokunnan kanssa kevään 2017 suurprojektissa. Sotilassoittokunta oli tarttunut massiiviseen Frigyes Hidasin Requiemiin, jossa esityskokonaanpanona on täysimittainen puhallinorkesteri, neljä solistia ja suurkuoro. Seitakuoron lisäksi kuororivistössä olivat Jokilaaksojen Oratoriokuoro sekä Meri-Lapin oratoriokuoro. Solistit tulivat Oulusta: sopraano Virva Puumala, altto Airi Tokola, tenori Aki Alamikkotervo ja basso Markku Liukkonen. Koko koneisto pääsi yhteen vasta konserttia edeltävänä päivänä, mutta hyvän etukäteistyön ansiosta paketti saatiin nopeasti kasaan. Suurteoksen pauhu täytti kirkon ja vavisutti suurilukuista yleisöä. Lopputuloksena olikin kaikin puolin vaikuttava esitys. Kamarikuorolaisille oli myös mukavaa vaihtelua päästä suuren joukon mukaan. Yhteistyötä jatkettaneen varmasti myös tulevina vuosina.

Työväenlaulujen viimeinen taisto

Edellisenä vuonna suursuosion saavuttanut työväenlaulukonsertti uusittiin yleisön pyynnöstä keväällä 2017. Ohjelmistoa oli muutamilta osin toki päivitetty ja mukaan otettu enemmän ns. polittiisen laululiikkeen kappaleita. Suosio oli taas huima ja Korundi-sali myytiin jälleen loppuun päiviä ennnen konserttia. Salintäyteinen yleisö eli tiiviisti mukana, kun Seitakuoro kävi "viimeiseen taistoon". Tyylinmukainen esitystapa löytyi muistista nopeasti ja tällä kertaa oltiin jopa vielä vakuuttavampia kuin edellisellä kerralla, jos mahdollista: ilmaisu oli täsmällisempää, solistit tarkempia ja orkesteri paremmin kartalla. Unohtamatta tietystikään asiaan kuuluvaa tunteen paloa. Yleisö toivoi konsertista jatkuvaa perinnettä, mutta saa nähdä, mitä seuraavaksi vuodeksi keksimme...

Kilpailutunnelmaa kotona ja Kaunasissa

Ennen joulua 2016 Seitakuoro suuntasi kilpailumatkalle Liettuan Kaunasiin. Kansainvälisellä joululaululaulufestivaalilla osallistuttiin sekä joululaulujen että spirituaalien kilpailukategorioihin. Ennen lähtöä kuoro testasi osaamistaan matkaanlähtöjoulukonsertissa Rovaniemen kirkossa. Laulaessa saattoi jo aistia tulevan kilpailun kutkutuksen, mikä toi esityksiin erityistä sähköä. Yleisö saikin nauttia viimeistellyistä tulkinnoista. Itse kilpailureissu oli upea kuten kuoromatkat yleensäkin – kuorokavereita oppii tuntemaan monen päivän turneella ihan eri tavoin kuin viikoittaisissa kuoroharjoituksissa. "Kisavedot" menivät niin nappiin kuin olisimme ikinä pystyneet. Taso oli kuitenkin kova eikä osaamisemme tällä kertaa riittänyt ihan voittoon saakka. Kilpailun joululaulukategoriasta pisteitä kertyi 85 / 100 pt, spirituaalikategoriasta puolestaan 88,3 / 100 pt. Tuomariston palautteen mukaan Seitakuoron esiintyminen oli varsin ilmeikästä ja ilmaisuvoimaista, ja kuoro saikin kunniamaininnan "Most Expressive Choir". Lisäksi kiitosta saatiin kuoronjohtajan ja laulajien erinomaisesta yhteistyöstä. Näihin olimmekin erityisesti panostaneet, joten työ oli tuottanut tulosta. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Rytmikäs Sanctus raikasi pyhäinpäivänä

Pyhäinpäivä on ollut Seitakuorolle jo vuosikymmeniä perinteinen konserttiajankohta. Monesti pyhäinpäivän ohjelmistossa on ollut joku suurempi säestyksellinen teos. Niin myös syksyllä 2016, kun kuoro yhdisti voimansa Lapin sotilassoittokunnan kanssa. Konsertin pääteoksena oli harvinainen Martin Ellerbyn Tuomas Akvinolaisen messu kuorolle ja puhallinorkesterille. Nopeat osat kiemuroineen ja hitaammat suvannot murrettuine sointuineen vaihtelevat teoksessa nopeasti ja kuoro saikin seurata herkeämättä johtajaa. Kapellimestari Juha Pisto piti kaiken taitavasti hyppysissä ja kuorokin saattoi vain nautiskella osaamisestaan. Rentous tavoitti myös kirkontäyteisen yleisön ja seurauksena oli huumaavat suosionosoitukset. Harvinaisuuksistakin voi selvästi löytyä helmiä.

Festivaalitunnelmaa Kemijärvellä

Seitakuoro pääsi vierailemaan Kemijärven Yöttömät Yöt -festivaalilla kesällä 2016, kun Seitakuoron katukonsertti kuului festivaalin ilmaisohjelmaan Taivaan tulien aukiolla. Heinäkuun alku ei hellinyt helteellä, vaan konsertti vedettiin läpi hyisessä tuulessa ja tihkusateessa. Säästä huolimatta aukiolle oli kerääntynyt muutaman kymmentä kuulijaa, joille noin puolen kuoron kokoinen iskujoukko tarjoili kesäisiä lauluja Seitakuoron ohjelmistosta sekä muutaman työväenlaulunkin. Laulut sujuivat mallikkaasti ja tunnelma oli lämmin, vaikka sormet olivatkin kohmeessa. Selvästi unohtumattoman festivaalimuiston aihetta!

Gregoriaaniset Seitakuoron miehet

Seitakuoron miesäänet oli kutsuttu mukaan rovaniemeläiselle KontraPunctum – vanhan musiikin festivaalille toukokuussa 2016. Ohjelmisto muodostui harvinaisesta suomenkielisestä gregoriaanisesta musiikista, jonka vanhimmat sävelet olivat yli 1000 vuoden takaa. Ohjelmiston oli koonnut ja miesääniä ohjannut Seitakuoron varalaulunjohtaja ja KontraPunctum-festivaalin taiteellinen johtaja Mikko Vehkaperä. Miesäänillä oli vain kuukausi aikaa ottaa melodiat ja tyyli haltuun. Oma haasteensa oli myös neuminuottikirjoituksen lukeminen. Kovan työn tuloksena saatiin kuitenkin aikaan meditatiivinen ja rauhoittava kokonaisuus, joka ilahdutti yhtenäisellä soinnillaan, vaihtelevilla kokoonpanoillaan ja hienoilla sooloillaan. Suuremmilta karikoilta vältyttiin ja konsertissa vallitsi levollinen alkukesän tunnelma. Tavoitteet saavutettiin jälleen kerran kirkkaasti.

Hurmosta vappukonsertissa

Harvoin kohoaa kuorokonsertti sellaisiin sfääreihin, kuten kävi Seitakuoron työväenlaulukonsertin vappuna 2016. Oli otettu rohkea hyppy jälleen aivan uudentyyppisen musiikkiin. Konserttiin oli koottu sekä 1900-luvun alkupuolen työväenlauluja että poliittisen laululiikkeen lauluja 1970-luvulta. Jo kappaleiden nuottien ja sovitusten hankkiminen oli oma työnsä, puhumattakaan tyyliin ja laulutekniikkaan perehtymisestä. Käytännössä laulajien piti heittäytyä täysin pidättelemättä ja unohtaa kaikki, mitä oli ikinä käsketty laulaessa muistaa. Tyyli kuitenkin löytyi ja jopa Sinikka Sokka kävi kuoroa harjoituksissa kannustamassa. Itse konsertti oli elämys. Korundi-sali oli myyty loppuun jo päiviä ennen vappuaattoa ja yleisö oli täysillä mukana tunnelmassa. Kuoro lauloi antaumuksella ja vakavalla paatoksella, ja orkesteri ja erityisesti puhaltimet viimeistelivät saundin. Rohkeat solistit löytyivät kuoron riveistä. Raikuvat väliaplodit ja -huudot ja lopulta koko yleisön seisaaltaan laulama Internationale kertoivat hurmoksesta niin yleisössä kuin lavallakin. Aina kannattaa uskaltaa ja sitten tehdään täysillä!

Verdin Requiem kajahti jälleen

Klassikkoteokset palaavat kuorojen ohjelmistoon säännöllisin väliajoin. Niinpä Seitakuorokin tarttui jälleen järkälemäiseen Giuseppe Verdin Requiemiin. Edellisen kerran teos oli esitetty yhdessä Kemin kaupunginorkesterin ja Länsi-Pohjan oratoriokuoron kanssa pääsiäisenä 2008. Nyt näiden tuttujen kumppaneiden lisäksi joukkoon liittyi espoolainen Navichorus. Kolmen kuoron, solistien ja orkesterin sointimaailman yhteensovittaminen oli luonnollisesti aluksi haasteellista, mutta muutamien intensiivisten harjoittelukertojen lopputuloksena oli vaikuttava konserttikokonaisuus. Seitakuorolaisille laulaminen yli 80-henkisessä kuorossa oli elämys. Erityisesti teoksen fortekohdissa suuri esityskoneisto pauhasi upean massiivisesti. Myös pianissimoissa päästiin herkuttelemaan syvällä saundilla. Klassikko keräsi odotetusti myös paljon yleisöä sekä Kemiin että Ouluun, joissa teos esitettiin. Varsin Onnistunut paluu suurteosten pariin siis!

Seitakuoro maahisina

Seitakuoro oli mukana yhtenä pääesiintyjänä Kansalaisfoorumin ja Rovaniemen teatterin yhteistyönä toteuttamassa fantasiateoksessa Kumiseva Hanki. Musiikkia ja teatteria yhdistävä, Seppo Paroni Paakkunaisen säveltämä ja Pirkko Arstilan käsikirjoittama fantasiateos pohjautui Lapin mytologiaan ja kertoi perinteisestä pahan ja hyvän taistelusta lentonoidan ja Akmeelin välillä. Kuorolaisille produktio oli valtavan tiivis ja työläs rutistus. Harjoitusperiodin aikana kuorolaiset olivat teatterilla joka arki-ilta useamman viikon ajan. Kuorolaiset vastasivat teoksen joukkokohtauksista ja näyttämöllepano edellytti laulajia heittäytymään vuoron perään niin maahisiksi, sudiksi, kätyreiksi kuin revontuliksikin. Ei ihan helppoa hommaa rivikuorolaiselle, mutta lopulta saatiin toki koko hieno paketti kasaan. Kuorolaiset saivat omasta osuudestaan vain kehuja ja varmasti produktio jäikin monen mieleen upeana ja ainutkertaisena elämyksenä.