Seitakuoron konsertti Elämä herää – ja muita uutuuksia kuljettaa kuulijan uuden elämän syntysijoille, luonnon monimuotoisuuden äärelle ja paukkuvan pakkasen armottomaan otteeseen. Syysillassa tunnelmoidaan kolmen viime vuonna kuoron säestyskilpailuun osallistuneen teoksen parissa. Hiljaisen kevään ja kesän jälkeen kuoronjohtaja Kadri Joamets tuntee, että musiikki on säilynyt sydämissä: kypsynyt ja odotuttanut. Näiden kappaleiden myötä hän haluaa herätellä niin laulajia kuin kuulijoitakin takaisin musiikin pariin.
Konsertin johtaa Kadri Joamets
Casper Lidsle, vibrafoni
Markus Lindell, crotales, marimba ja vibrafoni
Aluksi kuullaan nimikkoteos ja sävellyskilpailun voittaja Elämä herää. Kappaleen on säveltänyt Nils Burgman kuorolle ja vibrafonille. Se väreilee kevään ensihetkissä klustereillaan ja toistuvilla sävelkuvioillaan. Teos on herkkä tuokiokuva uuden elämän alusta ja syntymän kauneudesta. Helsinkiläisen Matteuksen seurakunnan kirkkomuusikko Burgman on menestynyt sävellyksillään myös monissa muissa kilpailuissa.
Rovaniemeläisen Joona Sarasteen Anarktika palkittiin kilpailun kolmanneksi parhaana sävellyksenä. Kappale kuvaa atonaalisesti ja jopa kauhukuvia maalaillen ilmastonmuutoksen vaikutusta arktisten vesilintujen muuttoon. Saraste on säveltänyt Anarktikan kuorolle, vibrafonille ja marimballe. Kirkkomusiikkia opiskelleen säveltäjän teoksia on tilattu useisiin juhlatilaisuuksiin.
Illan kolmas kappale on amerikkalaisen nykysäveltäjä Evan Chapmanin Cassiopeia, jonka mystiseen maailmaan Lapin sotilassoittokunnan lyömäsoittajat Markus Lindell ja Casper Lidsle uppoutuvat kahden vibrafonin voimin. Kappale on saanut nimensä paitsi kuuluisan tähdistön, myös säveltäjän lapsuuden perheen kultaisen noutajan mukaan.
Konsertti päättyy Tarmo Lönnbergin kaksiosaiseen teokseen Pieni melankolinen antologia, lappilaisittain. Säveltäjä luonnehtii kappalettaan kammottavan ja kaiken pysäyttävän pakkasen ihasteluksi. Teos tavoittelee rauhantunnetta ristiriitaisuuksien takana. Se kuvaa hetkiä ja kuvia, vaikka ensimmäinen osa onkin naamioitu kissan tarinaksi. Toinen osa, Haiku on valmistunut turvatarkastajana toimivan säveltäjän yövuorojen tauoilla ulkona räiskyvän pakkasen inspiroimana. Ensiesityksensä saavassa kappaleessa kuullaan kuoron lisäksi crotalesta ja vibrafonia.
Casper Lidsle on Lapin sotilassoittokunnan lyömäsoittaja. Hän on opiskellut lyömäsoitinten soittoa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla opettajinaan mm. Olli-Pekka Martikainen ja Tim Ferchen. Soittaja on osallistunut menestyksekkäästi lyömäsoitinkilpailuihin: vuonna 2012 hän sai 2. palkinnon kansallisessa Majaoja-lyömäsoitinkilpailussa sekä kolmannen palkinnon 2013 ja ensimmäisen palkinnon vuonna 2015 Italy Percussion Competition vibrafonisarjassa. Casper esiintyi Sinfonia Lahden Nuorena solistina keväällä 2015 ja Sinfonia Lahden isännöimien Valtakunnallisten orkesteripäivien avajaiskonsertissa duona Harri Lidslen kanssa huhtikuussa 2015. Hän on kantaesittänyt Harri Ahmaksen Quattro Strofe -teoksen Lieksan vaskiviikoilla 2013. Casper Lidsle sai 2013 Pro Musica apurahan.
Markus Lindell on satakuntalaistaustainen lyömäsoittaja. Hän opiskeli Palmgren-konservatoriossa opettajinaan Ilpo Kallio, Janne Tuomi sekä Toni Hietala. Hän on osallistunut myös erilaisille kesäleireille ja lyömäsoitintapahtumiin. Markus on löytänyt itsensä mitä erilaisimmista kokoonpanoista soittamasta milloin salsaa ja milloin modernia lyömäsoitinmusiikkia. Vuodesta 2014 hän on työskennellyt lyömäsoittajana Lapin sotilassoittokunnassa.
Seitakuoron Elämä herää – ja muita uutuuksia -konsertti järjestetään Korundissa 26.9.2020 klo 17.00. Konsertti kestää noin tunnin. Liput 15/10 €. Osta liput täältä.