Esittely

Seitakuoron perusohjelmisto koostuu klassisesta kamarikuororepertoaarista, mutta myös uusi, vaativa kuoromusiikki sekä vanha musiikki ovat 2000-luvulta alkaen yleistyneet kuoron ohjelmistossa. Kuoro pyrkii kokoamaan konserttiohjelmistonsa aina jonkun tietyn teeman ympärille ja perehtymään juuri kyseisen teeman parhaaseen tulkintatapaan. Yhtenä uutena aluevaltauksena Seitakuorolla ovat olleet negrospirituaalit, joiden fraseeraukseen ja äänenkäyttöön kuoro perehtyi vuoden 2013 aikana ulkopuolisten kouluttajien avustuksella. Keväällä 2016 Seitakuoro heittäytyi työväenlaulujen maailmaan. Yhtenä perusideana on myös esittää laajoja kuoroteoksia yhdessä orkesterin kanssa. Kuoron tavoitteena on myös tuoda tunnetuksi lappilaista musiikkia ja Seitakuoro onkin kantaesittänyt usean lappilaisen säveltäjän tuotantoa.

Seitakuoro konsertoi pääsääntöisesti Rovaniemellä ja muualla Lapin läänin alueella. Konsertteja pidetään eri ohjelmistolla vuosittain noin kolmesta neljään kappaletta, samalla ohjelmistolla tosin useasti monella paikkakunnalla. Useimmiten konsertit ajoittuvat pääsiäiseen, jouluun, pyhäinpäivään tai loppukevääseen. Lisäksi kuoron voi tilata esiintymään yksityistilaisuuksiin. Ajoittain Seitakuoro tekee konserttimatkoja myös muualle Suomeen sekä ulkomaille.

Kuoro on menestynyt erinomaisesti viime vuosina kuorokilpailuissa ja -katselmuksissa Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2006 Seitakuoro oli toiseksi paras kuoro Pärnun kansainvälisissä kansanlaulukilpailuissa ja vuonna 2009 Seitakuoro ylsi Tšekin Olomoucissa järjestetyn suuren kuorofestivaalin viiden parhaan kuoron joukkoon ja voitti kaksi kilpasarjaa kirkkain kultamitalein. Kesällä 2011 Seitakuoro saavutti erikoiskunniamainninnan Krakovan kansainvälisen kuorofestivaalin kovatasoisessa sekakuorosarjassa Puolassa. Vuoden 2016 päätteeksi kuoro vieraili Liettuassa Kaunasin kansainvälisellä Cantate Domino -joululaulufestivaalilla ja sai kunniamaininnan ”the most expressive choir – ilmaisuvoimaisin kuoro”.

Seitakuoroa johtaa Kadri Joamets. Hän on valmistunut kuoronjohtajaksi Viron Musiikkiakatemiasta vuonna 1998 ja on kuoron musiikillisen linjan sielu. Lisätietoa Kadrista löydät alta.

Kadri Joamets, kuoronjohtaja

Kadri Joamets syntyi vuonna 1973 Tartossa, Virossa. Musiikin parissa hän aloitti vuonna 1980 instrumentteinaan piano ja harmonikka.

Kuoronjohdon opinnot Kadri aloitti vuonna 1988 Heino Ellerin konservatoriossa Tartossa, jossa hänen opettajanaan toimi Alo Ritsing, Virossa hyvin tunnettu ja arvostettu kuoronjohtaja ja pedagogi. Heino Ellerin konservatorion jälkeen Kadri jatkoi kuoronjohdon opintojaan vuonna 1992 Tallinnassa Viron Musiikkiakatemiassa, jossa häntä valmensi Elo Kaarepere. Musiikkiakatemiasta Kadri valmistui kuoronjohtajaksi vuonna 1998.

Rovaniemeläistä kamarikuoro Seitakuoroa Kadri on johtanut vuodesta 1999 lähtien. Nykyisin hän johtaa Rovaniemellä myös useita muita kuoroja, jotka ovat myös julkaisseet useita levyjä hänen johdollaan.

Helmikuussa 2008 Osuuspankki myönsi Kadri Joametsille Helmi-palkinnon tunnustuksena hänen lappilaisen kulttuurielämän hyväksi tekemästään työstä. Vuonna 2009 Kadri Joamets vietti 10-vuotistaiteilijajuhlaansa Rovaniemellä, jonka kunniaksi hän järjesti juhlakonsertin toukokuussa 2009 Rovaniemen kaupungin myöntämän kulttuuriavustuksen tuella. Syksyllä 2009 Rovaniemen kaupunki myönsi Kadri Joametsille kulttuuritekopalkinnon Seitakuoron menestyksen johdosta Tshekissä. Myös Lapin läänin taidetoimikunta palkitsi Joametsin Läänin kulttuuripalkinnolla loppuvuodesta 2009 ansiokkaasta työstä Läänin kulttuurielämän eteen.

Historia

Seitakuoro syntyi vuonna 1961 Klemetti-opistossa käyneiden lappilaisten lauluharrastajien aloitteesta maakunnalliseksi kamarikuoroksi kotipaikkanaan aluksi Kemi. Kuoron toiminta oli aluksi periodiluonteista: lauluhalukkaat kuorolaiset ympäri Lappia kokoontuivat yhteen muutaman kerran vuodessa harjoittelemaan ja konsertoimaan. Pian yhdeksi vakiotapahtumaksi muodostui yhdistetty laulu- ja hiihtomatka pääsiäisen aikaan Enontekiölle.

Tästä tavasta muotoutui myöhemmin Musiikkia pohjoisessa -tapahtuma, jota organisoi Seitakuoron ensimmäinen johtaja Mauno Astala. Myöhemmin tapahtuma sai nimekseen Hetan musiikkipäivät. Tapahtuma on säilynyt arvostettuna festivaalina nykypäivään saakka. Seitakuoro on osallistunut musiikkipäiville useita kertoja esittämällä pääsiäisajan musiikkiteoksia, ja alkuvuosina kuoro olikin yksi festivaalin kantavista voimista. Vuonna 2009 festivaali juhli 40-vuotista taivaltaan ja Seitakuoro oli mukana esiintyjäkaartissa. Sitä edellisen kerran Seitakuoro vieraili Hetassa pääsiäisenä 2003.

Kuvia Seitakuoron arkistoista löydät täältä!

Lisää historiasta
 • 70-luvulla

  Kuoron toiminta keskittyi Rovaniemelle ja vuoden 1975 lopulla kuorosta tuli Lapin musiikkiopiston kamarikuoro. Samalla viikkoharjoituksista tuli normaali tapa myös Seitakuorossa. Harjoituksia tosin pidettiin pitkälti omin voimin, kun varsinaiset kuoronjohtajat asuivat Etelä-Suomessa ja tulivat harjoituttamaan kuoroaan vain viikonloppuleireille. Toiminta oli kuitenkin aktiivista ja kuoro teki runsaasti yhteistyötä mm. Pohjoiskalotin kuorojen Luleå Kammarkörin, Tromso Kammerkorin sekä Sor Varanger Blandet Korin kanssa. Samoin yhteistyötä tehtiin pohjoisruotsalaisen Framnäsin orkesterin sekä Oulun ja Rovaniemen kaupunginorkestereiden kanssa.

 • 80- ja 90-luvuilla

  Seitakuoro vakiinnutti paikkansa lappilaisen kuorolaulamisen suunnannäyttäjänä konsertoimalla laajalti koko maakunnan alueella. Seitakuorolla oli onni saada johtajikseen hyviä kuoronjohtajia, joista mainittakoon mm. Mauno Astala, Pekka Vapaavuori, Tuulikki Närhinsalo, Erkki Apajalahti, Matti Apajalahti, Jani Sivén ja Helge Kõrvits. Tammikuussa 1999 Seitakuoro sai johtajakseen virolaisen Kadri Joametsin, joka on Eestin Musiikkiakatemian kasvatteja. Joamets valmistui kuoronjohtajaksi vuonna 1998 ja nykyisellään hän johtaa myös Rovaniemellä myös Rovalan Sekakuoroa ja Rovalan nuorisokuoroa.

 • 2000-luvulla

  Seitakuoro siirtyi Rovaniemen kansalaisopiston siipien suojaan. Noin 30 laulajan vahvuinen Seitakuoro toimii kansalaisopiston opintoryhmänä, mutta on täysin itsenäinen organisaationsa. Uudella vuosituhannella kuoro on tarttunut rohkeasti uuteen ja haastavampaan ohjelmistoon ja kehittänyt osaamistaan osallistumalla kursseille ja kilpailuihin. Tulokset ovat olleet hyviä ja menestystä on ropissut niin kotimaisissa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa ja kuorotapahtumissa. Nykyisellään Seitakuoro pyrkiikin osallistumaan kuorokilpailuun vähintään joka toinen vuosi. 2010-luvulle tultaessa Seitakuoro on parempi kuin koskaan ja lunastanut ykköspaikkansa lappilaisen kuoro-osaamisen lähettiläänä.

Ohjelmisto

Tärkeimpänä linjana Seitakuorolla on ohjelmistonsa valinnassa löytää aina kuorolle sopivaa ja hyvin soivaa musiikkia. Kuoro pyrkii kuulaaseen ja tasapainoiseen, myös pianissimoissa rikkaaseen sointiin, mutta ei toki kavahda vahvempiakaan tehoja tai erilaisten tyylikeinojen kokeiluja tarpeen mukaan. Aivan moderneimmalta musiikilta on kuitenkin pidättäydytty ja etsitty pikemminkin ohjelmistoa, josta myös kuulija voi helposti nauttia. Konserttiohjelmat pyritään järjestämään aina kokonaisuuksiksi, jolloin paneudutaan myös laulettavan musiikin ominaisiin piirteisiin. Lappilaisen musiikin esittämisen lisäksi Seitakuoro haluaa myös tuoda lappilaisen yleisön kuultavaksi haasteellista ja vaativaa kuoromusiikkia sekä myös isoja orkesteriteoksia. Viime vuosina Seitakuorolla onkin ollut ohjelmistossaan neljä painopistealuetta:

1. Nykymusiikki

Ohjelmistoon on valittu viime aikoina paljon uutta musiikkia 1990- ja 2000-luvuilta. Säveltäjänimistä voi mainita mm. Arvo Pärtin, Urmas Sisaskin sekä suomalaisista Jaakko Mäntyjärven, Pekka Kostiaisen ja Kullervo Karjalaisen. Keväällä 2005 Seitakuoro esitti kevätkonsertissa kantaesitykset Jukka Kankaisen ja Esa Tikkalan sävellyksistä. Muukin konserttiohjelma oli koottu uudesta suomalaisesta kuoromusiikista. Keväällä 2008 Seitakuoron konserttiohjelma koostui kokonaisuudessaan 1900- ja 2000-luvuilla sävelletyistä lappilais- ja kalevalahenkisistä lauluista. Myös 50-juhlavuonnaan 2011 Seitakuoro esitti pääsääntöisesti uutta suomalaista kuoromusiikkia, tärkeässä osassa erityisesti Seitakuorolle sävelletyt kappaleet, joista uusimpana syksyllä 2011 kantaesitetty Jan Hellbergin Tunturilauluja-kokoelman teksteihin säveltämä laulusarja Tunturikulkijan tunnelmia. Vuosina 2012 ja 2013 säveltäjäniminä olivat mm. Arvo Pärt, Peteris Vasks, Einojuhani Rautavaara ja Egil Hovland. Keväällä 2014 Seitakuoro esitti viiden ruotsalaisen ja tanskalaisen säveltäjän Nordic Stabat Materin. Ennen Seitakuoroa teos oli esitetty Suomessa vain kerran.

2. Kansallisromantiikka

Seitakuoron ohjelmistoon kuuluu myös klassista suomalaista kamarikuoromusiikkia sekä kansanlauluja. Madetoja, Fougstedt, Kuula, Kotilainen jne. ovat monille tuttuja nimiä. Keväällä 2004 Seitakuoro toteutti teemakonserttikiertueen ”Eräs kesäinen rakkaustarina” Lapin läänissä. Konsertti oli punottu yhteen puhutun tarinan avulla, välilauluina kuultiin kansanlauluja ja kansallisromanttisen kuoromusiikin klassikoita. Keväällä ja syksyllä 2010 Seitakuoro konsertoi Helmet-ohjelmistolla, joka koostui suomalaisen kansallisromanttisen kuoroaarteiston rakkaimmista kappaleista. Perinteistä musiikkia kuullaan aina myös Seitakuoron joulukonserteissa.

3. Vanha musiikki

Seitakuoro on laulanut myös useita renessanssiajan säveltäjien teoksia. Säveltäjänimistä voi mainita esim. Antonio Lottin, Cristobal de Moralesin ja Willam Byrdin. Keväällä 2003 Seitakuoro esitti Allegrin Misereren ensimmäistä kertaa Rovaniemellä. Myös barokkiajan musiikkia löytyy ohjelmistosta paljon. 1990-luvun lopulla Seitakuoro esitti mm. Bachin Johannes-passion sekä Buxtehuden joulukantaatteja. Vuosina 2006-2008 Seitakuoro esitti Marc-Antoine Charpentierin Messe des Mortsin usealla paikkakunnalla. Charpentierin musikkia oli mukana myös kevään 2014 pääsiäiskonsertissa, jossa modernin Nordic Stabat Materin vastapainoksi esitettiin Charpentierin pelkistetty versio Stabat Materista.

4. Orkesterisäestykselliset teokset

Orkesterisäestyksellisten kuoroteosten esittäminen on kuulunut Seitakuoron tavoitteisiin jo vuosikymmeniä. Vuosien varrella esitetyistä teoksista voi nostaa esiin mm. seuraavat:

 • Bachin pääsiäis- ja joulukantaatit
 • Bachin Johannes- ja Markus-passiot
 • Buxtehuden joulukantaatit
 • Schutzin Psalmi 103 ja 84
 • Purcellin Dido ja Aeneas -ooppera
 • Heikki Sarmannon Pohjoisia kuvia
 • Mozartin c-mollimessu ja Missa Brevis in D
 • Saint-Sëansin jouluoratorio
 • Faurén Requiem
 • Charpentierin Messe des Morts
 • Verdin Requiem
 • Kõrvitsin Kreegi vihik
 • Pärtin Te Deum
 • Duruflén Requiem
 • Hovlandin Agnus Dei
 • Pärtin Berliner Messe
 • Vasksin Missa

Matkat, kilpailut
& tapahtumat

Seitakuoro on historiansa aikana matkustanut ahkerasti niin kotimaassa kuin muuallakin Euroopassa. Lisäksi taskussa on menestystä erinäisissä kilpailuissa ja tapahtumissa. Lue lisää alta!

Kotimaanmatkat

Kotimaanmatkat ovat keskittyneet yleensä Lapin alueelle, onhan Seitakuoron yksi tarkoitus edistää nimenomaan lappilaisten musiikintuntemusta.

Keväällä 2004 Seitakuoro järjesti Lapin läänin konserttikiertueen ja teemakonsertti ”Eräs kesäinen rakkaustarina” kuultiin yhteensä kahdeksalla paikkakunnalla Rovaniemen lisäksi. Keväällä ja syksyllä 2008 Seitakuoro tarjosi lappilaisille kuulijoille konsertin teemalla ”Juuret”. Kalevalaiseen ja lappilaiseen perinteeseen pohjautuvaan ohjelmistoon kuului paljon myös lappilaisten säveltäjien tuotantoa. Konsertti esitettiin Kemissä, Rovaniemellä ja Pyhätunturin Aittakurussa. Musiikillinen yhteistyö oli muutenkin vuonna 2008 erityisen aktiivista Kemi-Tornion alueella. Pääsiäisenä Seitakuoro toteutti Länsi-Pohjan Oratoriokuoron ja Kemin kaupunginorkesterin kanssa Verdin Requiem -konsertit Kemissä ja Rovaniemellä, ja pyhäinpäivänä Seitakuoro esitti Charpentierin teoksen Messe des Mortsin Alatornion ja Keminmaan kirkoissa Länsi-Pohjan jousikvartetin sekä urkuri Tauno Saviojan säestyksellä.

Vuonna 2009 konsertoitiin pääsiäisen aikaan Rovaniemen lisäksi myös Enontekiössä ja Jällivaarassa osana Hetan musiikkipäiviä. Vuoden 2010 Helmet-konsertti puolestaan esitettiin Rovaniemen lisäksi Tervolassa ja Luostolla osana LuostoClassic-festivaalia.

Keväällä 2012 Seitakuoro lähti valloittamaan Etelä-Suomen suurempien kaupunkien konserttisaleja. Konsertissa palattiin edellisen syksyn juhlakonsertin tunnelmiin ja mukana ohjelmassa olivat Jan Hellbergin Tunturikulkijan tunnelmia, Kullervo Karjalaisen Joikaiskaamme ja Arktisia näkyjä sekä Heikki Sarmannon koko Pohjoisia kuvia -sarja. ”Arktisia näkyjä” -konsertti esitettiin Kuopion Musiikkikeskuksen kamarimusiikkisalissa, Helsingin Musiikkitalon Camerata-salissa ja Oulun Musiikkikeskuksen Tulindbergin salissa ihastuneille yleisöille.

Joulukonsertteja Seitakuoro on laulanut Rovaniemen lisäksi lähes vuosittain myös muilla paikkakunnilla kuten Sallassa vuonna 2007 ja Kemijärvellä vuonna 2008. Jouluna 2012 vierailtiin Kittilässä ja Sodankylässä ja jouluna 2013 Tervolassa ja Ranualla.

Vuonna 2013 konsertoitiin myös Kemissä Kemin kaupunginorkesterin kanssa. Ohjelmistossa olivat tuolloin Vasksin Missa ja Pärtin Te Deum. Negrospirituaaliohjelmistoa esitettiin vuonna 2013 Inarissa ja seuraavana vuonna Torniossa ja Oulussa. Vuonna 2014 Oulussa esitettiin myös Nordic Stabat Mater pääsiäisenä yhdessä sellisti Lauri Angervon kanssa. Loppuvuodesta 2014 käytiin vielä Kemijärvellä Estonia-muistokonsertin kanssa.

Ulkomaanmatkat

Seitakuoro teki 70- ja 80-luvuilla paljon konserttimatkoja Lapissa ja pohjoiskalotin alueella. Norjassa ja Ruotisissa vierailtiin lähes joka vuosi. Konserttimatkoja on sittemmin tehty myös Saksaan, Tshekkiin, Viroon ja Islantiin.

Kevätkausi 2006 huipentui ulkomaanmatkaan Viroon. Loistavasti onnistuneella matkalla Seitakuoro mm. konsertoi kuoronjohtaja Kadri Joametsin kotikaupungissa Tartossa sekä yliopiston juhlasalissa että Salemin kirkossa ja osallistui Pärnun kansainvälisille kuorofestivaaleille. Pärnun festivaaleilla Seitakuoro osallistui myös kansanlaulukilpailuun, josta tuloksena oli kultainen diplomi. Yhteensä kilpailuun osallistui kolmetoista kuoroa, joista Seitakuoro arvioitiin toiseksi parhaaksi.

Kesällä 2009 Seitakuoro osallistui Festival of Songs -tapahtumaan Tshekin Olomoucissa. Seitakuoro menestyi kilpailuissa erinomaisesti: kotiintuomisiksi saatiin molempien kilpasarjojen voitto ja kaksi kultamitalia. Menestyksen myötä avautui paikka myös festivaalin finaaliin, jossa kuoro sijoittui koko festivaalin viiden parhaan joukkoon. Finaalin voitto meni tällä kertaa Sloveniaan. Festival of Songs -kuorotapahtuma järjestettiin vuonna 2009 jo 37. kerran ja siihen osallistui 117 kuoroa 12 eri maasta. Laulajia festivaaleilla oli yli 3600.

Kesällä 2011 kuoro suuntasi Puolaan, Krakovan kansainvälisille Cracovia Cantans -kuorofestivaaleille. Festivaaleille ja kilpailuun oli ilmoittautuneiden kuorojen jokosta valittu noin 30 juryn mielestä parasta kuoroa. Taso olikin todella kova, osa kuoroista läheteli, ellei jopa jo ollut ammattilaistasoa. Seitakuoro kisasi kovassa seurassa hyvin, parhaana palkintona erikoiskunniamaininta (neljäs sija) sekakuorojen sarjassa. Kuoro osallistui myös hengellisen musiikin sarjaan ja onnistui erinomaisesti suuressa katedraalissa järjestetyssä kilpailuesityksessään. Tällä kertaa siitä ei kuitenkaan herunut pistesijoja.

Keväällä 2015 osallistuttiin Murmanskissa Venäjälllä Barents Bird -festivaalille yhdessä rovaniemeläisistä muusikoista kootun bändin kanssa. Matkalla Seitakuoro esiintyi sekä itse negrospirituaaliohjelmistollaan että osana suurkuoroa festivaalin avajaiskonsertissa.

Kilpailut

Seitakuoro on osallistunut myös erilaisiin kuorokilpailuihin ja -katselmuksiin. Voittoja ja hyviä sijoituksia on tipahdellut tasaiseen tahtiin. Seitakuoroa on kiitelty etenkin pehmeästä soinnistaan.

 • 2002 Sulasolin laulu- ja soittojuhlat Haminassa, kuorokatselmus: I kategoria
 • 2003 Tampereen Sävel, kuorokatselmus: 2 hopealeimaa
 • 2006 Pärnun kansainvälinen kansanlaulukilpailu: kultainen diplomi, kilpailun toiseksi paras kuoro
 • 2007 Sulasolin laulu- ja soittojuhlat Porissa, kuorokatselmus: I kategoria
 • 2009 Festival of Songs, Olomouc, Tshekin tasavalta: kategorian voitto ja kultamitalit kahdesta kilpailukategoriasta, sijoittuminen festivaalin viiden parhaan kuoron joukkoon
 • 2011 Krakovan kansainvälinen kuorofestivaali ”Cracovia Cantans”, Puola: erikoiskunniamaininta (neljäs sija) sekakuorojen sarjassa, osallistuminen myös hengellisen musiikin sarjaan
Tapahtumat

Seitakuoro on osallistunut toimintavuosiensa aikana lukuisiin kuoro- ja muihin musiikkitapahtumiin. Vakiokohteiden eli Hetan musiikkipäivien ja Jutajaisten lisäksi Seitakuoro on esiintynyt mm. Sallan musiikkipäivillä, Tampereen Sävelessä ja Sulasolin laulu- ja soittojuhlilla eri paikkakunnilla.

 • Sallan musiikkipäivät 2002
 • Sulasolin laulu- ja soitojuhlat Haminassa 2002
 • Hetan musiikkipäivät 2003
 • Tampereen Sävel 2003
 • Vaasan kuorofestivaali 2005
 • Pärnu International Choir Festival, Viro 2006
 • Sulasolin laulu- ja soittojuhlat Porissa 2007
 • Hetan musiikkipäivät 2009
 • Festival of Songs, Olomouc, Tshekin tasavalta 2009
 • LuostoClassic 2010
 • Cracovia Cantans, Krakovan kansainvälinen kuorofestivaali, Puola 2011
 • Barents Bird -monitaidefestivaali, Murmansk, Venäjä 2015

Leikekirja

Leikekirjaa voit selata myös täällä.